>

כשהשווקים עולים ויורדים בחדות ונראה כי לאף אחד אין את כל התשובות, לעתים נכון יותר לוודא שאנחנו יודעים לשאול את עצמנו את השאלות הנכונות כדי לגבש את הדרך הנכונה ביותר עבורנו להתמודד עם התנודתיות. מה צריך לשאול את עצמו כל מי שמושקע בשוק ההון?

​​​​​​​​​​​​מאת יאיר מנדלסון, משנה למנכ"ל, הראל פיננסים ניהול השקעות

המאפיין העיקרי של השנה האחרונה בשווקים הוא תנודתיות חריגה. עליות וירידות חדות, לעתים אפילו באותו יום, הפכו לתופעה שכיחה ולא רק במניות, אלא גם באג"ח, במחירי הנפט ושאר הסחורות וגם באפיקים כמו מטבעות דיגיטליים. את החדשות הדרמתיות על מספר חולי הקורונה, בשנה האחרונה החליפו הדיווחים על המלחמה הרוסית באוקראינה, על האינפלציה בכל העולם ועל עליית הריביות, כך שאין פלא שלקוחות רבים הרגישו מבולבלים לגבי תיק ההשקעות שלהם.

מדדי המניות בארה"ב וברוב העולם המפותח ירדו מעל 20%, ההגדרה הרשמית לשוק דובי, כאשר בישראל הירידות היו מתונות יותר. בניגוד למשברים קודמים, בשל עליית הריבית החדה בכל העולם, הירידות שנרשמו באפיק האג"ח היו השנה חדות עוד יותר במקרים רבים, כך שברוב תיקי ההשקעות הכוללים מניות ואג"ח נרשמו בשנה האחרונה הפסדים.
הפחד מאירועים כמו המלחמה באוקראינה ואפילו האינפלציה הגואה והריביות המזנקות, דומים לחששות מההתפתחויות בשווקים הפיננסיים. בשניהם אי אפשר לקבל תשובות ברורות לשאלה מה צפוי הלאה ובשניהם אין אף גורו או פרופסור שיידע להגיד מתי בדיוק זה יסתיים. במצבים כאלה, כשנראה שלאף אחד אין את כל התשובות, לעתים נכון יותר לוודא שאנחנו יודעים לשאול את עצמנו את השאלות הנכונות כדי לגבש את הדרך הנכונה ביותר עבורנו להתמודד עם התנודתיות ועם תיק ההשקעות שלנו.

הנה 5 השאלות שכל משקיע חייב לשאול את עצמו היום.

עד כמה קשה לי להירדם בימים אלה?

​ אם בלילות אתם מוצאים ​​את עצמכם מתהפכים מצד לצד ומודאגים מתיק ההשקעות שלכם (ולא מהאינפלציה או הריבית), ייתכן שרמת הסיבולת שלכם לסיכון נמוכה מכפי שחשבתם. אחת השאלות ששואל כל מנהל תיקים או יועץ השקעות את הלקוח הפוטנציאלי היא מה תעשה אם תיק ההשקעות יירד ב-20% בתוך זמן קצר. ברוב המקרים הלקוחות עונים מהר מדי בלי לעצור ולחשוב – אבל בתקופה האחרונה הם קיבלו הזדמנות אמיתית לענות בכנות על השאלה הזו ונראה כי רמת הסיכון של תיק ההשקעות של לקוחות רבים אינה מתאימה להם

 

 

מהו אופק ההשקעה שלי (או האם אורח חיי יושפע בצורה משמעותית אם המניות ימשיכו לרדת)?

האופן שבו עלינו להתייחס לירידות בשוק תלוי בעיקר בשאלה האם ומתי אנחנו זקוקים לכסף הזה. ככלל, מי שמתכנן בוודאות גבוהה להשתמש בכסף בתיק ההשקעות בשנה-שנתיים הקרובות, לא נכון עבורו להשקיע נתח גדול מדי במניות. אם אתם צריכים למכור מניות בשנים הקרובות כדי לממן את הטיול לחו"ל, הכניסה לבית האבות, רכישת דירה או הוצאה מתוכננת אחרת, עליכם לוודא שהמבנה של תיק ההשקעות מותאם ומשקל המניות אינו גבוה מדי.
מנגד, אם אתם משקיעים לטווח ארוך והכסף הזה אינו מיועד לצורך ספציפי, ההיסטוריה מלמדת ששוק המניות הוא אחת ההשקעות המשתלמות ביותר. 100 דולר שהושקעו לפני עשור במניות בארה"ב שווים היום יותר מפי 4, יותר מכפול מהשווי של 100 דולר שהושקעו באג"ח. בתקופות ארוכות יותר, ההבדלים הם עוד הרבה יותר דרמטיים, בגלל השפעת הריבית דריבית. השוק עולה 75% מהשנים הבודדות, ו 88% מהתקופות של 5 שנים ו 95% מהתקופות של 10 שנים. הוא מעולם לא ירד בכל תקופה של 17 שנים ומעלה. אין כלי טוב ממנו לחיסכון פנסיוני ולחיסכון ארוך טווח.

אם אני מוכר את התיק שלי עכשיו, מה התוכנית להיכנס שוב?

בניגוד למה שניתן לחשוב, הקושי הגדול של לקוחות, אך גם של מנהלי השקעות רבים, הוא לא בשאלה מתי הרגע הנכון לצאת מהשוק – אלא דווקא מתי הרגע הנכון לחזור אליו. לקוחות רבים מאמינים כי עדיף להם להציל את הכסף שנשאר לפני שההפסדים נעשים כבדים יותר, ובהמשך להיכנס חזרה לשוק במחיר נמוך יותר וכך "לדלג" על ההפסדים, ולהרוויח כאשר השוק ישוב ויתאושש.
אך עד היום, איש מעולם לא הצליח לפצח את השיטה שתאפשר לו לתזמן באופן מושלם את מועדי הכניסה והיציאה מהשוק. תזמון שוק כאסטרטגיה הוא משחק שקשה מאד לנצח בו כי המשקיע חייב להצליח פעמיים: בהחלטה מתי לצאת, ובהחלטה מתי לחזור. במחקר מעניין שבדק את הביצועים של משקיעים במניות בארה"ב שהצליחו להישאר מחוץ לשוק במשברים הגדולים של 2001 ו-2008, התגלה כי לאורך שנים כמעט כולם הניבו ביצועי חסר משמעותיים בהשוואה לשוק המניות עצמו (מדד S&P500 ), כי הם לא ידעו לתזמן את מועד החזרה לשוק. רובם חיכו הרבה יותר מדי בניסיון להימנע מעוד ירידות וכך החמיצו חלק ניכר מהעליות.

האם אסטרטגיית ההשקעה שבחרתי מתאימה לי?

"אסטרטגיית השקעות" היא ביטוי מפוצץ לתוכנית פעולה – איך אני מתכוון לפעול בתקופות שונות, ירידות חדות או עליות. תוכנית פעולה אחת למשל היא הוראת קבע חודשית, בלי קשר למצב השוק, לרכישה של קרן נאמנות או מוצר פיננסי אחר. במצב כזה, התוכנית יוצאת לפועל בלי קשר למצב השוק והיא מבטיחה כי לאורך זמן אני אהיה גם בתקופות הטובות וגם בתקופות הפחות טובות. זו תוכנית פעולה לא פשוטה בסביבה של שוק יורד, אך היא מקלה על המשקיע לקבל את ההחלטה המורכבת הזו, בעיקר בזכות העקביות הזו. במלים אחרות, תוכנית פעולה שיטתית עובדת.
העניין הוא שתוכנית פעולה מאפשרת לנו להתמקד בכל מה שבשליטתנו. כי ברגע שאנו פועלים על רקע הירידות בשוק, הדיווחים בתקשורת, השמועות והתחושות – גדלים הסיכויים שלנו לבצע טעויות השקעה.

מה בדיוק אני מחזיק בתיק ההשקעות שלי ולמה?

חלקנו רוכשים בעצמנו ני"ע בתיק ההשקעות ללא סיוע של יועץ השקעות או חברה לניהול תיק השקעות. לפעמים אנחנו מחזיקים את אותם ני"ע כי קראנו בעיתון, שמענו המלצה ממישהו שהרוויח או כל הסבר אחר שאינו קשר לנתונים הפונדמנטליים של אותו נכס. במקרים כאלה, הסיבה היחידה למעשה שרכשנו אותו היא בגלל הטרנד החיובי בשוק או בני"ע עצמו – ובמקרה של שינוי מגמה בשוק לא נדע להסביר לעצמנו האם זה נקודתי או שינוי מגמה? האם הנכס כבר לא מעניין להשקעה או שדווקא כדאי לצלוח את הירידות ולשמור עליו. במקרים האלה גדלים הסיכויים שנקבל החלטת השקעה שאולי נצטער עליה בהמשך – רק כי לא היכרנו טוב מספיק במה אנו מחזיקים.

המשותף לכל השאלות האלה הוא שהן עוזרות לנו לבנות תיק השקעות נכון יותר כדי שנוכל להתמיד בו לאורך זמן. ההיסטוריה מלמדת שמי שמצליח להתמיד מרוויח, כי לאורך זמן השווקים עולים. בכל פעם שאנו פועלים אחרת זה אולי עובד בטווחי זמן קצרים יותר, אך כשהשווקים יורדים אנחנו נאלצים לבחון מחדש את הנחות העבודה שלנו. ​


הכותב הוא משנה למנכ"ל בהראל פיננסים ניהול השקעות מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בכתבה זו שהשקעותיהם יכללו ניירות ערך ונכסים פיננסיים המצוינים בכתבה. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע.



​​


כלים נוספים