>

הפתעה במדד המחירים לצרכן שזינק ב-1.1% בחודש אפריל. מדד CPI פורסם מעט נמוך מהצפי בשיעור של 0.24%. חברת הדירוג מודי'ס הפחיתה את דירוג ארה"ב ל-Aa1.

​​​​​ 

ארה"ב- שבוע חזק מאוד בבורסת ניו יורק כאשר S&P500  עולה 5.3% ורחוק רק 3% מהשיא שלו ומדד הנאסדק זינק 7.2% ורחוק רק 5% מהשיא שלו, העליות החדות באו על רקע ההודעה המשותפת של ארה"ב וסין על הסכמה להקפאת מרבית המכסים ההדדיים לתקופה של 90 יום. ממכס בשיעור תלת ספרתי, ששיתק למעשה את הסחר בין שתי המדינות, ירדו המכסים על יבוא מסין לארה"ב ל-30% (כולל החרגות נוספות), ואילו המכסים על יבוא מארה"ב לסין ירדו ל-10%. ההכרזה היא תוצאה של שיחות רשמיות שנערכו בשווייץ בין גורמים בכירים, כאשר שר האוצר האמריקאי הדגיש כי שני הצדדים אינם מעוניינים בניתוק כלכלי. מדובר בצעד משמעותי לצמצום מלחמת הסחר ולהפחתת אי-הוודאות הכלכלית הנלווית. עם זאת, ההיסטוריה מלמדת שהדרך להסכם כולל עוד ארוכה, במיוחד נוכח העובדה שארה"ב זוכרת כי סין לא עמדה בסופו של דבר בהסכם הקודם שנחתם בשנת 2018.

מספר ימים קודם לכן, הגיעה ארה"ב להסכם סחר ראשון עם בריטניה. אף שההסכם הוכרז, פרטיו הרשמיים עדיין חלקיים, והחתימה הסופית תתבצע רק לאחר שיוסכם על נוסח סופי. על פי הדיווחים, נותר מכס בגובה 10% על כלל יבוא הסחורות, למעט החרגות בתחומים כגון רפואה, טכנולוגיה, פלדה וברזל. כמו כן, בריטניה התחייבה לרכוש מארה"ב מוצרים בהיקף משמעותי, בעיקר בתחום התעופה. עדיין לא ברור כיצד ייראו ההסכמים הבאים, אך מדובר בצעד ראשון משמעותי. אם בריטניה – יבואנית נטו של סחורות מארצות הברית, בניגוד לרבות ממדינות העולם – לא הצליחה לבטל את מכס הבסיס של 10%, סביר להניח שמדינות אחרות יתקשו עוד יותר. עם זאת, ההסכם מגביר את הסיכויים להסכמים נוספים בעתיד הקרוב – תרחיש אשר, אם יתממש, עשוי להמשיך ולצמצם את אי-הוודאות הכלכלית ולהעמיק את הסנטימנט החיובי בשווקי ההון, כפי שראינו בשבועות האחרונים ולהוסיף לתחושת האופטימיות בשווקי ההון.

בגזרת האג"ח, התשואה לשנתיים עלתה מ-3.9% ל-4.0% והתשואה ל10 שנים עומדת על 4.4%. השוק מוריד את הציפיות משלוש הורדות עליהן דיברנו בשבוע שעבר לשתי הורדות בלבד השנה ברבעון האחרון לשנת 2025 כך שהשוק צופה כיום ריבית של 4.0% בסוף 2025 ו3.5%- בסוף 2026.

בשבוע החולף פורסם מדד CPI אפריל ליבה בשיעור של 0.24%, נמוך מצפי של 0.3%. ברמה שנתית האינפלציה עומדת על 2.8% כמו בחודש מרץ. שירותים ליבה ללא דיור בשיעור חודשי של 0.2% וברמה שנתית של  2.7% לעומת חודש מרץ עם  2.9%.

חברת הדירוג מודי'ס הפחיתה את דירוג ארה"ב ל-Aa1 מחשש להגדלה משמעותית של הגירעון בעשור הקרוב והגידול של עלות גלגול החוב הקיים. מודי'ס הצטרפה להפחתות הדירוג של S&P מ2011 ושל פיץ' מ-2023, כאשר החשש העיקרי נובע מהגירעון שצפוי לגדול אם רפורמת המכסים של טראמפ לא תתממש.

בריטניה- הבנק המרכזי של בריטניה הפחית את הריבית ברבע נקודת אחוז לרמה של 4.25%. אף שהתוצאה הייתה צפויה, היא אינה משקפת את חילוקי הדעות העמוקים בוועדה המוניטרית של הבנק, שהתפצלה ל-3 עמדות שונות. רוב החברים תמכו בהפחתה של 0.25% בעקבות המשך הירידה באינפלציה והחששות מהאטה כלכלית בעקבות המכסים. חלק מחברי הוועדה תמכו בהפחתה חדה יותר של 0.5% מתוך חשש להשפעה חמורה יותר על הצמיחה, ואילו אחרים התנגדו להפחתה לחלוטין, בשל אינפלציית השירותים הגבוהה והדיווחים על התקדמות לקראת הסכם סחר עם ארה"ב (שהתממש בסוף) – אשר עשוי למתן את ההשפעה השלילית על הכלכלה. נגיד הבנק ציין כי תהליך הפחתת הריבית ההדרגתי יימשך, אך לא רמז לכך שמהלך זה יימשך דווקא בהחלטה הבאה, בשל ההערכה שהסיכונים לאינפלציה אפשריים לשני הכיוונים.

ישראל- מגמה מעורבת בשווקי המניות בארץ, מצד אחד ת"א 90 עלה 2% ומצד שני הבנקים התממשו ב-1%, זאת בהמשך לדוח שפרסם הבנק הבינלאומי בשבוע האחרון שלא הלהיב את המשקיעים. נפט וגז עלה בשיעור של 3.6% וגם סקטור הנדל"ן עלה ב-2%. החולשה של המניות הדואליות התבטאה בירידות של מדד ת"א 35 שסיכם את השבוע בירידה של 0.3%-. בגזרת האג"ח ראינו גם כן מגמה מעורבת עם סנטימנט גבוה יותר לשקלי. מדד תל בונד שקלי 50 עלה 0.2% לצד מדד תל בונד מאגר שעלה גם הוא בשיעור דומה. מדד COCO  ממשיך לבלוט עם ביצועים של 1.7% מתחילת השנה. המשך פרסום דוחות השבוע: בשני- פועלים דיסקונט בזק וכיל, בשלישי- לאומי אלביט וביג, ברביעי- מזרחי מליסרון ומבנה ובחמישי עזריאלי.

בחמישי האחרון פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל והפתיע את כולם כאשר עלה בזינוק חד בשיעור של 1.1% והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים זינקה ל-3.6% (לעומת מרץ 3.3%) כאשר כל ההפתעה החודש מרוכזת בסעיף הטיסות לחו"ל (שידוע כבעייתי ועלה ב-27%) ושאחראי על תרומה של מעל 0.7 מתוך המדד. מדד הליבה (בניכוי אנרגיה ופו"י) עומד בשיעור של 1.1% וברמה שנתית של 3.8% (לעומת מרץ 3.5%). סעיפי ההתייקרויות העיקריים: סעיפי שירותים ללא דיור 0.9% שנתי 4.2% (שיא מאז 9/23). דיור 0.6% שנתי 4.4% (שיא מאז 10/23). מזון 0.1% שנתי 4.7% (לעומת מרץ 4.9%) פירות וירקות 0.1% שנתי 3.9% (לעומת מרץ 6.3%).

התחזית שלנו כרגע למדד חודש מאי היא עלייה של 0.1%, כאשר צפויה ירידה עונתית במחירי הנופש והטיסות לחו"ל (למרות ביטולי הטיסות מצד חברות התעופה הזרות המדד יכול לרדת בחדות כלפי מטה לאחר העלייה הענקית החודש) וכן ירידה במחירי הדלק. מנגד, צפויה עלייה עונתית חדה במחירי הפירות הטריים והלבשת הקיץ, וכן השפעה של העלייה במחירי התחבורה הציבורית שנכנסה לתוקף בשבוע האחרון של אפריל. לגבי מדד חודש יוני, אנו צופים ירידה של כ־0.1%–0.2%, על רקע ירידה במחירי הפירות והירקות, ירידת מחירים בהלבשה וייסוף השקל. התחזית שלנו ל־12 החודשים הקרובים עומדת על עלייה של כ־2.3% במדד. בנוגע לריבית בנק ישראל, המדד הגבוה לא משנה את הערכתנו שהריבית תיוותר ללא שינוי ביום שני הבא (26 במאי) ושנראה את הריבית יורדת פעמיים במחצית השנייה של 2025  אבל הוא כן מגדיל את הסיכוי שנראה דחיה במועד התחלת ההורדה במיוחד אם על רקע הנתונים הטובים בארה"ב נראה דחיה גם שם.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו.  ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע.

כלים נוספים