ארה"ב- המדדים ברמת שיא ואנו רואים מגמה חיובית בחזרה לשווקים בצורה דומיננטית לאחר הפסקת האש מול איראן והכרזת טראמפ על חתימת הסכם סחר חדש עם סין. S&p 500 עלה בסיכום שבועי 3.4% והנאסדק הוסיף לערכו 4.3%. מחירי מוצרי האנרגיה בכלל והנפט בפרט חזרו לרמות שהיו לפני כן.
בחודש שעבר התקיימו שיחות בשוויץ בין סין לארה"ב במטרה להגיע הסכם מחודש על המכסים, דובר על הורדה משמעותית של המכסים שנקבעו באפריל ולמעשה הסכם סחר מחודש, דבר שעודד את השווקים ולחיוביות במדדי המניות.
בשבוע החולף פורסם גם מדד CPI שעמד על 0.2%, גבוה מהצפי של 0.1%. פאוואל אמר שאם נראה תוצאות מתונות יחסית של האינפלציה ושל נתונים נוספים מתחת לצפי יהיה אפשר לדבר על הפחתות ריבית. השווקים ממשיכים לתמחר ריבית של 4% בסוף השנה וריבית של 3.25% בסוף 2026.
בבחינת שוק האג"ח ראינו ירידה מסוימת של התשואות על רקע דיבורים שטראמפ יסמן מחליף לפאוואל כבר ברבעון הקרוב סביב ספטמבר, נגיד שיהיה יותר "יוני" ויאיץ את הורדות הריבית. התשואה לשנתיים ירדה מ-3.9% ל-3.7% והתשואה ל10 שנים ירדה מ-4.4% ל-4.3%.
בהולנד התקיימה בשבוע החולף פסגת מנהיגי נאט"ו שאישרה הגדלת תקציבי ביטחון עד לשנת 2035: עד 3.5% מהתמ"ג להוצאות צבאיות ישירות ו-1.5% נוספים לתחומי סייבר ולוגיסטיקה. את ההרחבות הביטחוניות האלו צפויים לממן דרך הגדלות גירעון ושוק החוב, ראינו עליית תשואות בבונד הגרמני.
הבנק המרכזי של בריטניה הותיר, כצפוי, את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.25%, לאחר שבישיבתו הקודמת הפחית אותה, על רקע אינפלציה גבוהה שעדיין נותרת מעל היעד – ועמדה על 3.5% בחודש מאי. נגיד הבנק ציין כי הריבית עדיין נמצאת במסלול ירידה, לאור סימני התמתנות בשוק העבודה ולנוכח ציפיותיהם להמשך ירידה באינפלציה בהמשך השנה. עם זאת, הוא הדגיש את רמת אי-הוודאות הגבוהה, בעיקר בשל מלחמות הסחר והמתיחות הגוברת במזרח התיכון – גורמים שמקשים עוד יותר על גיבוש תחזיות קדימה. להערכתנו, גברה ההסתברות להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה באוגוסט, גם לנוכח העובדה שמספר חברים בוועדה המוניטרית של הבנק קראו להפחתת ריבית כבר עכשיו.
הבנק המרכזי של שווייץ הוריד את הריבית בעוד 0.25% חזרה לרמה של אפס, על רקע ירידה מהירה מהצפוי באינפלציה, שהפכה שלילית במאי (מינוס 0.1%) — בעיקר בשל התחזקות חדה של המטבע המקומי. הבנק צופה שהאינפלציה תישאר נמוכה גם בשנתיים הקרובות, ותחזית הצמיחה הגלובלית נחלשה עקב המתיחות בסחר העולמי. הבנק ציין שהוא מוכן להתאים את המדיניות בעת הצורך, כולל התערבות בשוק המט"ח. להערכתנו, קיים סיכוי להפחתת ריבית נוספת ברבעון הבא (כן, בשוויץ מקבלים החלטת ריבית פעם ברבעון) לרמה שלילית, במיוחד אם נראה את המטבע ממשיך להתחזק (אנו סבורים שהבנק יעדיף להתערב בשוק המטבע מלחזור לריבית שלילית – אך יתכן שיהיה צורך גם וגם).
ישראל- המגמה החיובית בארץ ממשיכה עם תשואות פנומנליות גם השבוע. סקטור הנדל"ן בלט עם תשואה של 14% מתחילת החודש ובפרט מדד ת"א בנייה עם עלייה של 8% השבוע ו-21% מתחילת החודש. מדד ת"א 90 עלה 4.2% וגם ת"א ביטוח שזינק השבוע 11% והוסיף מתחילת החודש 21%. עוד בלט לחיוב ענף התעשיות הביטחוניות - המלחמה מול איראן הובילה לגל נוסף של עליות במניות החברות הביטחונית הנסחרות בבורסה בת"א וזה מצטרף לנסיקה נוכח המלחמה המתמשכת שמנהלת ישראל כבר קרוב לשנתיים בזירות השונות. למעשה, ארבע מתוך עשר החברות עם התשואות הגבוהות ביותר בבורסה בשלוש השנים האחרונות, נמנות עם התחום הביטחוני.
גם באג"ח מגמה מאוד חיובית, רווחי הון משמעותיים בעיקר בארוכים. תל גוב צמוד 2-5 עלה 0.6% ותל גוב שקלי 2-5 עלה 0.9%. תל בונד 60 עלה 1.1% השבוע ובשלושת החודשים האחרונים הוסיף לערכו 2.5%.
דבר אחרון לגבי המלחמה שהייתה כאן רק לפני שבוע: נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון אמר כי הסרת האיום האיראני תשפר את פוטנציאל הצמיחה של ישראל. לדעתו ניתן להעריך מחדש את גובה תקציב הביטחון, ואף רמז כי אפשר לשקול להקטין אותו. ירון נימק את האמירה בכך שלאחר ההישגים בלחימה ניכר שיפור במעמדה הגיאו-פוליטי של ישראל, מה שיכול להוביל לצמצום בתקציב הביטחון. הנגיד העריך כי המלחמה מול איראן גרמה לנזק בסך של 1% מהתוצר הישראלי, שזה יוצא כ-20 מיליארד דולר, לצד הכלכלה הישראלית שהראתה חוסן בכך שחזרה לפעילות מלאה לאחר ההכרזה על הפסקת אש.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע.