>

כל המונחים שחשוב להכיר כדי להתמצא בתחום

 

​​​אם אתם מתעניינים בהצטרפות לביטוח​ סיעודי, או אולי נמצאים לפני הליך הגשת תביעה בפוליסת ביטוח סיעודי שלכם או של קרוב משפחה, אתם בוודאי נתקלים בשלל מושגים חדשים: מבחן ADL, תקופת תגמול סיעודי, תקופת המתנה ועוד. בכתבה זו תוכלו למצוא הסברים למושגי היסוד בתחום הביטוח הסיעודי, כדי שתוכלו להבין טוב יותר את תנאי הפוליסה שברשותכם או שאליה אתם מעוניינים להצטרף.

  • מושגי יסוד בביטוח סיעודי


    ​מצב סיעודי

    הזכאות לקבלת גמלת סיעוד מהביטוח הסיעודי ניתנת למבוטחים שנמצאים במצב סיעודי. על-פי תנאי הפוליסה, מצב סיעודי מוגדר כאחד משני המצבים הבאים:

    1. תשישות נפש – פגיעה בפעילות הקוגניטיבית וירידה ביכולת האינטלקטואלית, הכוללת ליקוי בתובנה ובשיפוט, ירידה בזיכרון לטווח ארוך ו/או קצר, חוסר התמצאות במקום ובזמן, באופן הדורש השגחה במרבית שעות היממה. תשישות נפש היא מצב בריאותי ותפקודי, שנקבע על-פי רופא מומחה בתחום. הגורם לה יכול להיות מחלת אלצהיימר, למשל.

    2. מוגבלות תפקודית – פגיעה במצב הבריאותי והתפקודי כתוצאה ממחלה, תאונה או ליקוי בריאותי, שבגינה לא ניתן לבצע באופן עצמאי חלק מהותי (לפחות 50%) של מספר פעולות יומיומיות, הקבוע בתנאי הפוליסה:

    א. לקום ולשכב

    ב. להתלבש ולהתפשט

    ג. להתרחץ

    ד. לאכול ולשתות

    ה. לשלוט על הסוגרים

    ו. להתנייד ממקום למקום​

    עושים ביטוח סיעודי בגיל צעיר ובונים עוגן כלכלי למשפחה >>


    מבחן ה-ADL 

    מוכר גם בשם מבחן תלות או מבחן הערכה תפקודית. מבחן ה- ADL (Activities of Daily Living) נועד לקבוע האם אדם מסוגל לבצע בכוחות עצמו שש פעולות יומיומיות, המשמשות כקנה מידה להערכת התפקוד שלו. באמצעות מבחן זה נקבע האם מבוטח עונה על ההגדרה של מצב סיעודי, האם הוא זכאי לגמלת סיעוד ובאיזה שיעור (מלא או חלקי).

    הפעולות הנבדקות במסגרת המבחן הן:

    1. קימה ושכיבה – יכולת עצמאית לעבור ממצב שכיבה לישיבה ולקום מכיסא, לרבות מכיסא גלגלים או ממיטה.

    2. לבישת בגדים ופשיטתם – יכולת עצמאית ללבוש ולפשוט פריטי לבוש מכל סוג, לרבות לחבר או להרכיב חגורה רפואית או גפה מלאכותית.

    3. רחצה – יכולת עצמאית להתרחץ באמבטיה, להתקלח במקלחת או בכל דרך מקובלת אחרת, לרבות להיכנס לאמבטיה או למקלחת ולצאת מהן.

    4. אכילה ושתייה - יכולתו העצמאית של המבוטח להזין עצמו בכל דרך או אמצעי, למעט אכילה בעזרת קשית ולרבות שתייה בעזרת קשית, לאחר שהמזון הוכן בשבילו והוגש לו.

    5. שליטה על הסוגרים - יכולתו העצמאית של מבוטח לשלוט על פעולת המעיים או פעולת השתן. אי-שליטה על אחת מפעולות אלה אשר משמעה שימוש קבוע בסטומה, בקטטר בשלפוחית השתן, בחיתולים או בספוגניים למיניהם, ייחשבו כאי-שליטה על סוגרים.

    6. ניידות - יכולתו העצמאית של המבוטח לנוע ממקום למקום, ללא עזרת אחרים. היעזרות בקביים, במקל, בהליכון, בכיסא גלגלים או בכל אביזר אחר, לרבות אביזר מכני, מוטורי או אלקטרוני, לא תיחשב כפגיעה ביכולתו העצמאית של המבוטח לנוע.

    מבחן ה-ADL מבוצע על-ידי אח / אחות / רופא מטעם חברת הביטוח, אשר מגישים את ממצאיהם לחברה במסגרת הליך התביעה לקבלת גמלת סיעוד.


    אולי יעניין אתכם


    תקופת המתנה

    זוהי התקופה שבה נדרש המבוטח בביטוח סיעודי להמתין עד שיוכל לקבל את תגמולי הביטוח שלו. היא מתחילה ביום שבו אירע המקרה שהביא את המבוטח למצב סיעודי (תאונה, מחלה, ניתוח וכו') ומסתיימת לאחר פרק הזמן שנקבע בפוליסה שברשותך. 


    תקופת הביטוח

    התקופה שבה מעניקה הפוליסה כיסוי ביטוחי. רק במהלך תקופת הביטוח למבוטח יש כיסוי ביטוחי למצב סיעודי ורק אם במהלכה אירע מקרה ביטוח, קיימת לו הזכות לקבל תגמולי ביטוח, בכפוף לתנאי הפוליסה.


    תקופת תגמול סיעודי

    זהו משך הזמן המקסימלי שבו המבוטח בביטוח הסיעודי זכאי לקבל תגמולי חודשי. תקופה זו מוגדרת בתנאי הפוליסה ולרוב יש באפשרותכם לבחור את משכה במעמד ההצטרפות. כך למשל, ניתן להצטרף לפוליסה עם תקופת תגמול של 3 שנים, 5 שנים או אפילו לכל החיים. ככל שתקופת התשלום ארוכה יותר, כך עלות הפרמיה תהיה גבוהה יותר, אך היא גם תעניק לכם רשת ביטחון כלכלית לזמן רב יותר, במקרה של מצב סיעודי הנמשך שנים רבות.​

כלים נוספים