>

  • מה קורה במקרה של הפסקת תשלומים לקרן ה.ע.ל?

עמית בקרן הפנסיה ה.ע.ל במסלול פנסיה מקיפה, מבוטח כנגד אירוע של נכות או אירוע של פטירה. ביטוח זה מתבסס, בין היתר, על רציפות התשלומים לקרן. הפסקת תשלומים לקרן לתקופה של יותר משלושה חודשים עלולה להביא לביטול או לפגיעה משמעותית בביטוח זה, ולכן חשוב לפעול להסדרת התשלומים לקרן.


  • אני שכיר בעל קרן פנסיה ה.ע.ל והחלפתי מקום עבודה. מה עליי לעשות?

החוק קובע כי הבחירה בקרן פנסיה היא של העובד בלבד.
אם התחלת לעבוד כשכיר במקום עבודה חדש, עליך להודיע למעסיקך כי אתה מבקש שההפקדות הפנסיוניות עבורך יתבצעו לקרן ה.ע.ל ולבקש ממנו למלא טופס בקשת הצטרפות של מעסיק חדש לעמית קיים.
לתשומת לבך, בהתאם להוראות צו הרחבה פנסיה חובה, עובד המתקבל לעבודה כשהוא מבוטח בביטוח פנסיוני כלשהו זכאי לביצוע ההפרשות לקרן החל מהיום הראשון לעבודתו. ההפרשות יבוצעו לאחר שלושה חודשי עבודה או בתום שנת המס – על פי המועד המוקדם מבניהם, רטרואקטיבית ליום תחילת עבודתו של העובד אצל המעסיק.


  • אני עצמאי ורוצה להמשיך להפקיד לקרן ה.ע.ל אליה הופקדו כספים עבורי בהיותי שכיר. מה עליי לעשות?

אם התחלת לעבוד כעצמאי, כדאי לנסות ולשמור על הרכיב הביטוחי בקרן. על מנת למנוע את הפחתת גובה הכיסוי הביטוחי לסיכוני נכות ומוות, יש להעביר לקרן הפקדה אשר לא תפחת מגובה ההפקדות שהועברו בתקופת עבודתך כשכיר. עם זאת, יתכן שלא יהיה באפשרותך להעביר הפקדות באותו סכום. במקרה כזה, בכדי לגרום למצב בו הפגיעה תהיה קטנה ככל הניתן, עליך להפקיד לקרן את הסכום המרבי אשר באפשרותך להפקיד. בכדי להתחיל להפקיד לקרן במעמד עצמאי עליך למלא טופס הפקדת כספים לקרן במעמד עצמאי.
חשוב להדגיש כי אין הבדל בתנאי הזכאות לקבלת קצבאות בין הפקדות במעמד עצמאי לבין הפקדות במעמד שכיר.


  • כיצד ניתן לבצע הפקדות לקרן כעצמאי?

    ניתן להפקיד כספים בקרן בכל אחת מהאפשרויות הבאות:
    • באמצעות משלוח המחאות לקרן.
    • באמצעות הרשאה לתשלום (הוראת קבע).
    • באמצעות העברה בנקאית.

  • האם ניתן להקדים או לאחר את מועד קבלת הפנסיה החודשית?

כספי קרן הפנסיה מיועדים לתשלום פנסיית זקנה החל מגיל הפרישה (על פי הגדרתו בתקנון הקרן). ניתן להקדים את מועד קבלת הפנסיה  בכפוף לתקנון. עמית אשר שולמו בעבורו התשלומים לקרן בהתאם לתקנון, יהיה זכאי לפרוש לפנסיה מוקדמת, מגיל 60 ואילך (אישה אשר נולדה עד לחודש אפריל 1955, תהיה זכאית לפרוש בפרישה מוקדמת בהתאם להוראות חוק גיל פרישה). ניתן לדחות את היציאה לפנסיה מעבר לגיל הפרישה (על פי הגדרתו בתקנון הקרן) ללא הגבלה. כמובן שהקדמת הפרישה או דחייתה יקטינו או יגדילו (בהתאמה) את סכום הפנסיה.


  • האם יש תשלום מס על הפנסיה?

בדומה לכל הכנסה אחרת, גם על הפנסיה החודשית שמשולמת מקרן ה.ע.ל קיימת חבות במס, ומומלץ להתייעץ על כך עם גורם מקצועי.


  • מהן הזכויות של השאירים?

פנסיה לפנסיונר משולמת לכל ימי חייו, ולאחר פטירתו במידה והשאיר אחריו שאירים (על פי הגדרתם בתקנון הקרן) הם זכאים לפנסיית שאירים, בסכום הנגזר מהפנסיה שקיבל הפנסיונר, כאשר האלמן/ה זכאים לפנסיה למשך כל ימי חייהם.
קיימת גם זכאות לפנסיית שאירי עמית במקרה של פטירת עמית לפני גיל פרישה, וזאת אם הופקדו עבורו כספים במסלול פנסיה מקיפה, בהתאם להגדרות התקנון הרלוונטי לכל עמית. השאירים זכאים לוותר על קבלת פנסיית השאירים ולקבל במקום את ערך הפדיון של הכספים שהצטברו בקרן בכפוף לתקנון הקרן.


  • כיצד מתבצע תשלום פנסיית זקנה בה.ע.ל?

לצרכן, כאשר העדכון מתבצע במקרים הבאים:
בתוכנית א': עדכון בהתאם למלוא השינויים שחלו במדד, בכל פעם שתשולם תוספת יוקר שיפורסם לגביה צו הרחבה בדבר תוספת יוקר לכלל המשק.
בתוכנית ב' (ה.ע.ל-תשורה): עדכון במלוא העלייה במדד אחת לשנתיים, או לפני כן, באם מאז העדכון הקודם, עלה המדד בשיעור מצטבר של יותר מ-4.25%.


  • מה ההבדל בין יורשים למוטבים?

מוטבים הם מי שהעמית, בעודו בחייו, הורה לקרן כי במקרה פטירתו יהיו זכאים להחזר הכספי, ואילו יורשים הינם יורשים על פי צוואה אשר נקבעו על ידי העמית בצוואתו, או יורשים על פי דין כפי שנקבעו בצו הירושה הניתן לבקשת היורשים על ידי הרשם לענייני משפחה לאחר פטירת העמית.


  • האם העמית חייב למנות מוטבים?

לא. אין חובה למנות מוטבים. במידה והעמית לא מינה מוטבים, ולא תהא זכאות להחזר הכספים לשאירים, הקרן תחזיר את הכספים בחשבונו של העמית לאחר פטירתו, ליורשיו החוקיים של העמית על פי צו ירושה או צו קיום צוואה שיוצג לה, והכול בהתאם לתקנון הרלוונטי והמסלול הביטוחי בו בוטח העמית.

יש לציין כי ניתן לעדכן את המוטבים הרשומים בקרן בכל עת, על ידי משלוח טופס עדכון מוטבים מקורי וחתום ע"י העמית בתוספת צילום ת.ז.


  • האם ניתן לבצ​​​​ע פידיון של קרן הפנסיה?

עמית בקרן הפנסיה ה.ע.ל רשאי לפדות אותה בכל עת ובתנאי שטרם החל לקבל פנסיית זקנה. יחד עם זאת, פדיון קרן הפנסיה מבטל את חלקן (או כולן) של זכויות הפנסיה שלו (בהתאם לגובה המשיכה שלו, והתוכנית בה הוא נמצא).
ישנם מספר דברים שחשוב לדעת על פידיון פנסיית ה.ע.ל:
• עמית שמבצע פדיון (חלקי או מלא) של קרן הפנסיה שלו, לא יוכל להפקיד לקרן כספים נוספים לאחר ביצוע הפדיון.
• זכויות הפנסיה עולות בערכן הכלכלי על ערך הפדיון. יש לזכור כי פדיון הוא תשלום חד פעמי, בעוד שהפנסיה היא תשלום המשולם ממועד היציאה לפנסיה, למשך כל החיים, ולאחר מכן לשאירים.
• עמית שמפקיד כספים במסלול של פנסיה מקיפה, עלול לבטל לחלוטין, או להקטין באופן משמעותי את הכיסוי הביטוחי לו הוא יהיה זכאי במקרה נכות או מוות.
יש לציין כי בתוכנית א'  לא ניתן לבצע פדיון חלקי וחובה לבצע פדיון מלא.​

 ​                                                                                                                                                                                                                                              

  • ככל ואני מקבל קצבה מהקרן, היכן ביכולתי לצפות במידע ולמלא טפסים?​

באפשרותך למלא את כרטיס העובד (טופס 101), לשלוח תאום מס, לצפות בתלושי שכר ובטופס 106 באתר "חילנט" שכתובתו https://harel.net.hilan.co.il.